de menopauze is geen ziekte maar veroorzaakt wel hoog verzuim, de productiviteit daalt en er is zelfs kans op vroegtijdige beëindiging van de arbeidsparticipatie

En de cijfers groeien maar door ... ook door bevolkingsgroei en vergrijzing.

Lees hier wat er gebeurt als je collega/werknemer een opvlieger heeft.

Een opvlieger begint vaak met een plotselinge golf van warmte die het hele lichaam lijkt te overspoelen. Deze warmte kan heel intens aanvoelen en kan worden vergeleken met het gevoel van oververhitting. Vaak wordt ook de huid rood (hals, nek, gezicht).

Tijdens een opvlieger kan een vrouw plotseling beginnen te zweten, zelfs als de omgevingstemperatuur niet bijzonder warm is. Dit overmatige zweten kan leiden tot een gevoel van klamheid en ongemak.

Sommige vrouwen ervaren hartkloppingen of een versnelde hartslag tijdens een opvlieger. Dit kan bijdragen aan gevoelens van angst of nervositeit.

De intensiteit van een opvlieger, gecombineerd met de fysieke reacties van het lichaam, kan soms duizeligheid veroorzaken.

Opvliegers kunnen ook gepaard gaan met emotionele reacties, waaronder gevoelens van frustratie, irritatie, angst of zelfs depressie.


Dit is wat er gebeurt als je collega/werknemer een opvlieger heeft.

De precieze oorzaak van  opvliegers is niet bekend!

Vrouwen met (ernstige) opvliegers ervaren een aanzienlijke invloed op hun kwaliteit van leven. De frequentie en intensiteit van opvliegers kunnen variëren, maar tijdens piekmomenten kunnen ze meerdere keren per dag optreden, zelfs 's nachts, wat resulteert in onderbroken slaap en vermoeidheid overdag. Dit gebrek aan slaap kan op zijn beurt leiden tot prikkelbaarheid, concentratieproblemen en een algeheel gevoel van malaise.

Weet jij wat de kosten zijn van het ziekteverzuim als gevolg van de overgang?

Weet jij wat de kosten zijn van het ziekteverzuim als gevolg van de overgang?

€ 654 miljoen

per jaar!

In de Top 40 van de meestvoorkomende ziekten/aandoeningen in Nederland komt de menopauze niet voor ...


Maar als dat wel zo was ..... dan stond

op nr. 1

OVERGANGS-KLACHTEN


Maar liefst 80% van de vrouwen in de overgang ervaart klachten.


Bekijk de volledige lijst>

op nr. 6

OPVLIEGERS/

NACHTZWETEN


Komt met stip binnen op nummer 6 in de lijst. Bij 280.000 vrouwen is het leed zeer ernstig.

Over de jaren is het HR beleid van jouw organisatie natuurlijk verder geprofessionaliseerd en meer op maat gemaakt als gevolg van maatschappelijke- sociale- en economische ontwikkelingen
Maar geldt dat ook voor de menopauze?

De overgang, letterlijk dus een transitie, luidt een nieuwe periode in, laten we zeggen de ‘wijze’ periode en dat gaat gepaard met veranderingen in het dagelijks leven. Een fantastische periode vol kennis, zelfbewustzijn, bevrijd van stress en kiezen voor het leven dat past bij de individuele vrouw, zo zou het moeten zijn. En bovendien klachtenvrij.
Echter, dit is voor vele vrouwen een ver van de bed show.


Er zijn jaarlijks ongeveer 1.8 miljoen vrouwen in Nederland in de overgang, 80% daarvan ervaart klachten en maar liefst 30% ervaart dermate ernstige klachten dat het hun leven beïnvloedt. *
Als we kijken naar de nationale top 40 meest voorkomende ziekten/aandoeningen dan zou de menopauze met 1,4 mln. vrouwen die klachten ervaren, gelijk de 1ste positie innemen! Kijken we naar alleen opvliegers dan wordt het een nr. 6 notering. **


Maar de menopauze staat niet op die lijst, echter de productiviteit staat onder druk als gevolg van massale klachten rondom de overgang. Verminderde arbeidsproductiviteit uit zich geregeld in wat gynaecoloog en onderzoeker Marije Geukes ‘presenteïsme’ noemt: ik ben er wel, maar ik doe niet zo veel. Geukes: ‘Zo gaat er in Nederland per jaar 2,1 miljard euro verloren. Dat is veel meer dan de kosten van het ziekteverzuim dat het gevolg is van overgangsklachten’. ***


Bovendien blijkt dat driekwart van de vrouwen in Nederland die hulp zoekt voor hun overgangsklachten, een verhoogd risico heeft op toekomstig ziekteverzuim, en mogelijk zelfs op een vroegtijdige beëindiging van de actieve arbeidsparticipatie. ***


En volgens onderzoek van Zilveren Kruis hebben vrouwen in de leeftijdscategorie 45-55 jaar eerder kans om uit te vallen dan vrouwen tussen de 25-45 jaar. Ruim een derde van het verzuim is toe te schrijven aan de menopauze. ****


De menopauze is dus een maatschappelijk probleem geworden en door de bevolkingsgroei en vergrijzing zullen de aantallen nog verder stijgen de komende jaren. Beleid op het gebied van de menopauze als onderdeel van het HR beleid door de werkgever is dus hoog nodig want slechts 8% van de werkgevers heeft een beleid voor vrouwen in de overgang.


* www.vuurvrouw.nu
** www.ziekten.nl/40-meest-voorkomende-ziekten
*** https://205rpe43adla3g1ggs4flrux-wpengine.netdna-ssl.com/wp-content/uploads/2020/08/WOMEN-Inc.-Amsterdam-UMC-literatuurstudie-naar-overgang-menopauze-gezondheid-en-werk.pdf
**** https://www.zilverenkruis.nl/zakelijk/blog/herken-verzuim-door-overgangsklachtenNeem jij verantwoordelijkheid?

Verbeter je beleid concreet op het ondersteunen van vrouwen in de overgang, beperk daarmee het ziekteverzuim en voorkom vroegtijdige uitval van deze waardevolle en onmisbare collega's in je onderneming!


Wat kun je als organisatie concreet aanbieden?

Mijn persoonlijke begeleiding van vrouwen in de overgang met klachten werkt o.b.v het programma waarbij de vrouwen individueel, periodiek begeleid worden op basis van een uitgebreide intake en een persoonlijk behandelplan.

Wil jij het beleid voor vrouwen met menopauzale klachten in de organisatie concreet verbeteren, ziekteverzuim en vroegtijdige uitval voorkomen?

Laten we samenwerken aan concrete oplossingen voor vrouwen die klachten ervaren, thuis en op de werkvloer, als gevolg van de menopauze. Ik ga de samenwerking en uitdaging graag aan!


Esther Hendriks - Afgestudeerd Ayurvedic Practitioner aan EISRA (European Institute for Scientific Research on Ayurveda in Den Haag), geregistreerd lid bij  LVNT (de beroepsvereniging) en RBCZ  (het kwaliteitsregister in Nederland voor hbo-opgeleide therapeuten).

unsplash