Portretten van mij zijn gemaakt door Fotografie Marjolijn Lamme
Wat een onaangename ervaring was dat! Je bent er gewoon even helemaal niet bij, daarna moet je bijkomen en krijg je het koud of je krijgt het eerst heel koud en komt de opvlieger daarna. Je krijgt altijd een opvlieger als het niet uitkomt, op je werk, tijdens een presentatie, in een winkel als je kleding past. Nooit als je even lekker rustig op de bank zit en denkt: laat maar doorkomen hoor!
Ayurveda leerde mij later dat de menopauze (en de menstruatie trouwens ook) helemaal niet hoort te verlopen met allerlei klachten en ellende en dat de balans in je lichaam hersteld kan worden.
Ik ben me daarom gaan verdiepen in de menopauze met speciale aandacht voor opvliegers. Ik heb het zelf ervaren en ben onbedoeld ervaringsdeskundige geworden.
Ayurveda biedt oplossingen, zonder hormoontherapie en zonder andere medicatie, ik werd weer mezelf, klachtenvrij.
En het leven werd weer mooi, veel mooier eigenlijk!
Ik heb 30 jaar in de reclame gewerkt en meer dan 25 jaar in directiefuncties.
Een mega drukke, creatieve en leuke baan die uiteraard ook leidde tot een onregelmatig leven, veel stress, veel ongezonde leef- en voedings gewoonten en uiteraard een periode van zwaar overwerkt zijn.
Ik vond dat het op mijn 50ste hoog tijd werd voor iets anders, ook qua werk. Eerste actie: ik besloot te stoppen met de pil die ik al 35 jaar slikte. En ja, hoor, patsboem van de ene dag op de andere bevond ik mij in de overgang (daar was ik natuurlijk al even maar ik had geen idee) en ik kreeg last van opvliegers.
En de pil slikte ik al zolang omdat ik als tiener ongelooflijk veel pijn had en gigantisch veel bloed verloor. Ik had toen geen idee dat dat niet normaal was. Volgens de huisarts kon ik het beste aan de pil maar dan wel pas vanaf mijn 16e, nog 4 jaar wachten dus!
Hoera, ik werd 16, in plaats van taart en slingers, spoedde ik mij naar de huisarts voor de pil. En yes! Ik was in één klap van de problemen af. Hemel op aarde. Of toch niet?
Toen ik in de overgang kwam ging ik pas nadenken over wat ik de afgelopen jaren eigenlijk had gedaan. Ik begon te begrijpen dat we de connectie met ons eigen lichaam helemaal kwijtraken als we zolang aan de 'hulpmiddelen' blijven zitten. Ik had geen idee meer van mijn cyclus, wist zelfs niet dat ik al in de overgang terecht was gekomen. En dit is één van de grootste problemen; we weten niet meer wie we zijn. We worden geleefd door chemische stofjes en passen ons gedrag niet aan. We voelen niet meer, hebben geen connectie met ons lichaam dat eigenlijk iets anders vraagt dan wij toelaten.
Ik heb ook te weinig respect voor mijn lichaam getoond. Ik heb het hard (door) laten werken ook als het aangaf rust nodig te hebben of behoefte aan andere voeding of beweging, ook mentaal. Ik negeerde het allemaal, bevocht het onder het motto ‘gewoon doorgaan, het zal wel overgaan’.
Maar inmiddels weet ik gelukkig wel beter. Wijsheid komt dus toch met de jaren ;)
Ik heb nu ook tijd voor mijn moestuin, ik vind het heel ontspannend om iedere dag even de planten na de te lopen, te verzorgen en uiteindelijk de biologische groenten en kruiden te kunnen oogsten. Planten zijn zo dankbaar, beetje water, oprechte aandacht en ze doen alles voor je!
En ik hou enorm van koken en lekker eten, hier komt alles samen.
Ik worstelde met de vraag hoe het toch kon zijn dat een volkomen natuurlijk fysiologisch proces in het leven van een vrouw zo fout kan gaan en een lange en diverse lijst aan klachten kan opleveren waar niemand een ander antwoord op lijkt te hebben dan hormoontherapie.
Tijdens mijn studie kwamen vrouwenproblemen regelmatig aan de orde zoals menstruatiestoornissen, PMS, PCOS, endometriose en uiteraard ook menopauze klachten. En toen ik het onderwerp voor mijn scriptie moest bedenken, was de keuze snel gemaakt.
De research die ik deed onderbouwde ik natuurlijk ook met cijfers en ik sloeg steil achterover van de omvang van de problematiek en het feit dat de cijfers maar blijven stijgen in plaats van dalen. Van de 1,8 miljoen vrouwen die jaarlijks in Nederland in de overgang zijn, ervaart 1,4 miljoen klachten. En bij maar liefst 400.000 vrouwen heeft dit impact op hun dagelijks leven. En bij ongeveer 280.000 vrouwen is het leed van opvliegers zeer ernstig.
Met dit soort cijfers is de menopauze niet meer alleen het probleem van de vrouw. Het raakt de hele samenleving, privé, sociaal, professioneel en dus ook op economisch niveau. Want de productiviteit van vrouwen in een betaalde baan staat enorm onder druk als gevolg van massale klachten rondom de overgang.
Ik onderzocht de overeenkomsten en verschillen in visie en aanpak tussen de moderne geneeskunst en Ayurveda alsmede de behandelwijze. Dit leidde tot mijn programma De Menopauze is WEL leuk! Een volwaardige (en complementaire) therapie volgens de principes van Ayurveda.
De eeuwenoude tradities en kennis die Ayurveda biedt, maakte mij steeds enthousiaster. Want Ayurveda biedt echt oplossingen! Ook voor vrouwen in de overgang en ook met (ernstige) opvliegers.
Ayurvedic Practitioner
Inmiddels heb ik mijn eigen praktijk in Hilversum en werk ik ook veel online met clienten.
Ojas betekent levenskracht of de kern van je vitatliteit en de m staat voor mijn, oftewel vind JOUW levenskracht terug.
Ik schreef als afsluiting van mijn studie de scriptie:
Menopauze Natuurlijk met Ayurveda met als hoofdthema opvliegers.
En dat heeft een paar jaar later geleid tot mijn programma
DE MENOPAUZE IS WEL LEUK!
Ayurveda definieert Health als een perfecte gezondheid van lichaam en geest waarbij je 100% in balans bent. Het gaat om het balanceren van de 3 dosha’s (vata, pitta, kapha), de spijsvertering, juiste manier van het afvoeren van afvalstoffen in combinatie met een blije en tevreden geest.
Copyright 2025 Moyas © Alle rechten voorbehouden