over de menopauze


De menopauze betekent het ophouden van de menstruatiecyclus, de vrouw produceert geen eitjes meer en wordt dus onvruchtbaar. Een nieuwe periode in het leven van de vrouw wordt ingeluid.
Het woord is afgeleid uit het Grieks: mēnós betekent maand en paûsis het ophouden.


Het gaat in het begin vaak gepaard met veranderingen in de cyclus, de menstruaties komen onregelmatiger, de periodes ertussen worden steeds korter tot de menstruatie uiteindelijk helemaal uitblijft. Een periode die gemiddeld een jaar of 4 duurt. We spreken van de menopauze als er een jaar lang geen menstruatie heeft plaatsgevonden, we kunnen dit dus alleen achteraf vaststellen.


Het gebruik van de pil kan de overgangsklachten onderdrukken maar heeft geen invloed op het tijdstip dat de overgang begint. Het blijkt overigens wel dat vrouwen die elke dag meer dan een pakje sigaretten roken, de overgang gemiddeld 2 jaar eerder begint.


De menopauze is een natuurlijk proces in het vrouwenlichaam en begint gemiddeld rond het 51ste levensjaar. Er zijn ook andere momenten waarop vrouwen in de overgang kunnen komen door bijvoorbeeld verwijdering van de baarmoeder, eierstokken en andere chirurgische ingrepen waarbij bijvoorbeeld chemotherapiebehandelingen, bestraling ed. nodig is.


Het is ook lastig voor vrouwen om te bepalen of ze wel of niet in de overgang zijn omdat bijna 60% van de vrouwen een vorm van anticonceptie gebruikt.
Een ander nadeel daarvan is dat het gebruik daarvan ook de ‘mind’ in zijn greep houdt.


Volgens de moderne geneeskunde gaat de menopauze gepaard met oestrogeen deficiëntie en onderscheidt 2 soorten klachten:

1

'typische' overgangsklachten

  1. Opvliegers
  2. Nachtelijk zweten
  3. Droge huid
  4. Droge vagina en seksuele verandering
  5. Klachten van de urinewegen (frequente blaasontsteking)
  6. Botontkalking
  7. Hart- en vaatziekten

2

'niet-typische' overgangsklachten

  1. Hartkloppingen
  2. Gewichtstoename
  3. Obstipatie
  4. Gewrichtsklachten
  5. Hoofdpijn
  6. Slapeloosheid
  7. Misselijkheid
  8. Paniekaanvallen
  9. Stemmings-wisselingen
  10. Depressies
  11. Stress
  12. Prikkelbaar
  13. Concentratie-problemen
  14. Hoge bloeddruk
  15. Huidproblemen
  16. Boosheid
  17. Kort lontje
  18. Futloosheid
  19. Vochtretentie
  20. Trage stofwisseling
  21. Hoog cholesterol
  22. Angsten
  23. Voedingsintolerantie
  24. Spijsverteringsklachten
  25. Migraine
  26. Uitputting
  27. Geheugenproblemen
  28. Gevoel van burn-out
  29. Emotioneel
  30. Verdriet

de menopauze is geen ziekte!!!

Maar ....


de symptomen worden wel vaak aangepakt met medicatie. Het is ook lastige materie want dit fysiologische proces is super persoonlijk en een officiële en juiste diagnose is vaak onmogelijk door de enorme lijst aan klachten.

Het uiterste redmiddel voor opvliegers leidt eigenlijk altijd tot HST (hormoon suppletie therapie) maar dat is ook geen garantie voor succes want als je stopt is het niet uitgesloten dat je klachten terugkomen.


Hoe ontstaan opvliegers volgens de moderne geneeskunde?


Het is niet helemaal bekend waardoor opvliegers ontstaan, volgens de moderne geneeskunst kan de oorzaak gelegen zijn in schommelingen in hormoonspiegels. Tijdens een opvlieger lijken bloedvaten vlak onder het huidoppervlak zich te verwijden. Hierdoor neemt de bloedtoevoer toe en wordt de huid vooral van het hoofd en de hals, rood en warm. De vrouw kan hevig gaan transpireren. Een opvlieger duurt tussen de 30 seconden en 5 minuten en kan door koude rillingen worden gevolgd.


Ze ontstaan ​​waarschijnlijk door een verandering in de hormoonspiegels, vooral een daling van oestrogeen. Tijdens de menopauze fluctueren de niveaus van oestrogeen en progesteron aanzienlijk en uiteindelijk nemen ze af. Deze hormonale veranderingen kunnen het thermoregulatiesysteem van het lichaam verstoren, wat resulteert in opvliegers.

Het precieze mechanisme achter opvliegers is dus nog niet volledig begrepen, maar het wordt verondersteld dat het te maken heeft met de invloed van oestrogeen op de hypothalamus, een deel van de hersenen dat de lichaamstemperatuur reguleert. Wanneer oestrogeenspiegels dalen, kan de hypothalamus verkeerde signalen naar het lichaam sturen, waardoor het denkt dat het oververhit is. Dit leidt tot de symptomen van een opvlieger, zoals plotselinge warmte, roodheid van de huid en zweten.

Er kunnen situaties zijn waarom je kiest voor HST, als je leven zoveel kwaliteit verliest is het een noodzakelijk kwaad om weer enigszins jezelf te worden. Ik bestrijd het gebruik van hormonen overigens niet, ik probeer een volkomen natuurlijk proces niet met medicatie te lijf te gaan, moeder natuur heeft het zo niet bedoeld!


Als je overweegt over te gaan op HST adviseer ik je om dit heel goed met je (huis)arts te bespreken en je goed te laten voorlichten over voordelen, risico's en bijwerkingen.


Even kort over HST (hormoon suppletie therapie)

HORMONEN GEBRUIKEN?


Gebruik hormonen eventueel als noodoplossing terwijl je werkt aan de verbetering van je voeding, leefstijl en stress management.

Hoe dat moet, en nog veel meer, leer je in mijn programma

De menopauze is WEL leuk!

unsplash